Joulupuu – usein kysytyt kysymykset

Tavarakimppakyydit kiinnostavat viranomaisia, sillä ne tukevat kansantaloutta ja julkista taloutta, ympäristöä ja päästötavoitteita, maaseutua ja haja-asutusalueita, sekä kansalaisten tasa-arvoista kohtelua. Lainsäädännön muutostarpeet ovatkin yksi kokeilun tärkeä osa-alue.

Maailmalla on useita paveluita, joissa tavalliset ihmiset kuljettavat toistensa tavaroita. Oikein valituilla järjestelyillä väärinkäytökset ovat niissä harvinaisia. Vertailun vuoksi henkilökimppakyydit, joita Suomessakin tehdään paljon, koetaan turvallisiksi.

1. Joudunko käyttäjänä verottajan hampaisiin?

Vapaaehtoistyön, talkootyön ja naapuriavun verokohtelu on aktiivisessa selvityksessä verohallinnossa. Tavarakimppakyydissä kyse ei ole elinkeinon harjoittamisesta, sillä kuljetuksia tehdään pääasiallisen liikkumisen tarkoituksen ohessa. Hyvin harvat tekevät tavarakimppakyytejä niin paljon, että niistä on tehtävä ennakonpidätys tai vuosi-ilmoitus. Veroseuraamuksia ei myöskään tule kuljetuksista, joista kuljettaja ei saa korvausta. PiggyBaggy koostaa veronalaisista kuljetuksista saaduista korvauksista ilmoituksen, jonka kuljettaja voi liittää veroilmoitukseensa. Läpinäkyvä toiminta nimenomaan vähentää harmaata taloutta.

2. Voinko kuljettaa ilman kuljetuslupaa?

Kokeilussa halutaan selvittää liikennelainsäädännön muutostarpeita, jotta yhteiskunnallisesti hyödyllistä toimintaa ei estettäisi turhaan. Kuljetukseen ei sovelleta tavaraliikennelain säädöksiä, kun se tehdään henkilöautolla, joka painaa alle 2000 kg (muualla EU:ssa raja 3500 kg). Myös ei-kaupalliset kuljetukset jäävät lain soveltamisalan ulkopuolelle. Tavarakimppakyydissa kuljettaja ei lähde erikseen ajoon hoitaakseen kuljetuksen, vaan poimii tavaran matkansa varrella. Se ei siis ole kaupallista kuljetustoimintaa, vaan korvauskin on vain pientä vaivanpalkkaa siitä, että kuljettaja vaivautuu omien toimiensa ohessa auttamaan muita.

3. Varmaan tämä on jonkin muun lainsäädännön vastaista?

Tavarakimppakyyti ei voi korvata varsinaisia kuljetusyrityksiä, sillä se toimii vain sellaisilla reiteillä, missä joku ystävällinen naapuri sattuu olemaan liikkeellä. Se siis kilpailee vain sellaisten kuljetusten kanssa, jotka nyt pitää tehdä itse ja vaivalloisesti hampaita kiristellen. Tavarakimppakyydit ovat ostajan järjestämiä kuljetuksia, joten niitä eivät koske myöskään Eviran tiukat elintarvikesäädökset. Voit siis kuljettaa vaikkapa perunoita ja olutta samalla autolla.

Heräsikö sinulle kysymyksiä, joihin tästä Joulupuu -usein kysytyt kysymykset -osiosta ei vielä löytynyt vastausta?

Anna palautetta